Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított csomagolóanyag, vagyis háromféle különböző típusú anyagból áll. Legalább 75%-ban papír alkotja, emellett műanyag és alumíniumfólia van még benne. A karton tartást ad a csomagolásnak, a műanyag megóvja a nedvességtől a terméket és elválasztja azt a kartontól valamint az alumíniumtól. Az ún. aszeptikus dobozokban található alumíniumréteg megvédi a terméket az oxigéntől és lehetővé teszi, hogy a termék hűtés nélkül is eltartható legyen.
Mi legyen a kiürült italos kartonnal?
Gyűjtsük szelektíven!
Az italos karton dobozok újrahasznosíthatóak, ezért gyűjtsük szelektíven azokat. A válogatás technológiájától függően, vagy a papír-vagy a műanyag hulladékkal együtt gyűjtik. Előbbire példa Budapest, utóbbira pedig a vidéki városok többsége. A gyűjtőedényeken általában megtalálható ezzel kapcsolatban az információ, ha nem, érdeklődjünk a helyi közszolgáltatónál. A dobozokat mielőtt kidobnánk tapossuk laposra, hogy minél több doboz férjen a gyűjtőbe.
Mi lesz az italos kartonból?
Az italos kartonok újrahasznosítása energiaigényes és speciális eszközöket kíván, mert a három réteget el kell egymástól választani. A folyamat során pépesítik a felaprított dobozokat, és az áztatás során a három alkotó elválik egymástól. A kartont papírgyárakban hasznosítják újra, és készítenek belőle papírárukat, a műanyag és fém részt általában energetikailag hasznosítják, vagy anyagában használják fel. Olyan feldolgozási mód is létezik, melynél a három réteget nem választják el egymástól, hanem a felaprított dobozokból préseléssel táblákat állítanak elő.
Az italos kartonok újrahasznosításának aránya évről-évre nő itthon, 2004-ben még csak 2 %-át hasznosították újra, 2015-ben 22%-át. De van még mit behoznunk az uniós tagországokhoz képest, Belgiumban például több mint 70% -os az újrahasznosítási arány. Ennek alapfeltétele a szelektív gyűjtés.