social

Hirdetés

Mi ez?

Természet

Légszennyezettségtől fuldokló városok, mindent elborító szeméthegyek, megállíthatatlan klímaváltozás, elkerülhetetlen ökológiai katasztrófák. Tényleg ez vár ránk? Nem, ha időben cselekszünk. Most még megváltoztathatjuk a jövőnket!

Európában és Észak-Amerikában egy ember átlagosan 95-115 kg élelmiszert dob ki évente. Az Európai Unió országaiban fejenként, átlagosan 157 kg csomagolási hulladék keletkezik egy évben. 2014-ben világszerte 41,8 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett. A háztartási E-hulladéknak azonban mindössze csak 16%-a kerül újrahasznosításra. Csak néhány kiragadott példa a világszerte tapasztalható, elképesztő mértékű hulladéktermelésre.

Miért nem teszünk valamit azért, hogy ez megváltozzon? - Jogos a kérdés, hisz, ha időben cselekednénk, még átírhatnánk a jövőnket! A változást azonban ne mástól várjuk, nekünk kell azt elkezdenünk. Lehetőleg még ma. Magyarországon a papír, műanyag és fémhulladéknak jelenleg 39%-a került újrahasznosításra. 2020-ra ezt a számot szeretnénk 50%-ra feltornázni. Országszerte ma már 9700 szelektív hulladékgyűjtő sziget létezik, emellett pedig egyes helyeken- például Budapesten- már működik a házhoz menő gyűjtés is. Szóval, elviekben adottak a feltételek a javulásra. Már csak a szándék hiányzik.

A hasznositsd.hu oldal egyik legfontosabb célja, hogy hozzájáruljon a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséhez. Számos hasznos információval szeretnénk neked segíteni, például abban, mihez kezdj a kiürült tusfürdős flakonnal, a kiégett villanykörtével vagy a fáradt sütőolajjal. Ezeket ugyanis, mind lehet szelektíven gyűjteni. Persze előfordul, hogy egyes esetekben kicsit több utánajárásra van szükség annál, mint hogy a hulladékot kidobod az udvari kukába vagy elviszed a közeli gyűjtőszigetre.

Az oldalon egész sor fontos, hulladékkezeléssel kapcsolatos fogalom magyarázatát is megtalálod, és részletesen elmondjuk, melyik hulladéktípussal mi a teendő. Hasznos tippeket is adunk például azzal kapcsolatban, hogyan csökkentheted a termelődő hulladék mennyiségét a mindennapokban, mire figyelj, ha vásárolni vagy épp fesztiválozni mész, hogyan lehet környezettudatos a ruhatárad vagy hogyan csökkentheted a papír hulladék mennyiségét az irodában.

Nos, készen állsz? Ha igen, kezdésként tekintsd meg a "Cselekedj időben" vírusvideót.

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés