Gumihulladék - fogalomtár - Hasznositsd.hu
   social

Gumihulladék

Keresés a Fogalomtárban
Begin with Contains Exact termSounds like
Term Definition
Gumihulladék

A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében őshonos, de ma már más országokban is találhatunk hatalmas ültetvényeket. A természetes kaucsuk 70%-a három országból, Thaiföldről, Malajziából, Indonéziából származik.
A természetes kaucsuk mellett létezik szintetikus kaucsuk is, melynek alapanyagait kőolajból és annak származékaiból állítják elő.

 

A világon előállított gumitermékek fele gumiabroncs, a másik fele műszaki gumicikk (pl. tömlők, hevederek, szíjak). Magyarországon évente 40-50 ezer tonna gumiabroncs kerül forgalomba. 

 

A gumiabroncs alkotóelemei nem bomlanak le a természetben, épp ezért kezdenünk kell vele valamit.

 

De mégis mit?
Ha autónk gumiabroncsait lecseréltetjük az autószerelőnél, a használt abroncsok ott maradnak, és a gumihulladék-begyűjtők átveszik azt. Az elhasznált gumiabroncsokat hulladékudvarokba is vihetjük.

 

Mi lesz az elkopott gumiabronccsal?
A gumiabroncsok újrahasznosítása során aprítják, őrlik azokat, elválasztják az esetleges fém-és textilalkotókat, majd granulátumokat állítanak elő. Ebből kevésbé igényes gumitermékeket készítenek vagy adalékanyag hozzáadásával például esésvédő gumilapokat csinálnak, amit játszótereken, sportpályákon lehet hasznosítani.
A gumihulladék magas fűtőértéke miatt, energetikai hasznosítása is egyre nagyobb szerepet kap, főleg a cementgyárakban, ahol a fosszilis tüzelőanyagok helyett égetnek egyre inkább hulladékokat.
A gumihulladékot felfedezték már maguknak a tervezők is. Gumibelsőből készítenek például övet, pénztárcát és táskát is.

 

A használt gumiabroncsok az építőiparban is helyet kaptak. Csinálnak belőlük például hangfogó falakat, de útépítésnél is használják, aszfaltadalékként.