social

Hirdetés

Fából készítenek műholdat Japánban az űrszemét csökkentésére

Fából készítenek műholdat Japánban az űrszemét csökkentésére

A világ első, faburkolatú műholdján dolgoznak a Kiotói Egyetem tudósai egy helyi vállalattal.

A hőmérsékleti változásoknak és a napfénynek ellenálló faanyagok kifejlesztésén dolgozó Sumitomo Forestry nemrégiben közölte, hogy a Kiotói Egyetemmel kutatásokba kezdett a faanyagok űrben történő felhasználásának lehetőségeiről a különleges űreszköz, a LIGNOSAT megalkotása céljából.

Különleges, hiszen fából készült borítása - szemben a hagyományos műholdak fémburkolatával - a légkörbe visszatérve elégésekor nem bocsát ki káros anyagokat.

Aggaszt minket az a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek és kicsiny alumínium részecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére

- nyilatkozta a BBC-nek Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem professzora, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson.

A több mint 400 évvel ezelőtt alapított Sumitomo Group vállalata és az egyetem szakemberei először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön. A fejlesztés következő lépése a műhold megtervezése lesz. A különleges űreszközt 2023-ban akarják útnak indítani.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Az Euroconsult kutatócég becslése szerint ebben az évtizedben évente 990 műholdat indítanak, ami azt jelenti, hogy 2028-ra 15 000 műhold keringhet a Föld körül.


Forrás: ecolounge.hu
Kép forrása: Sumitomo Forestry

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés