social

Hirdetés

JMW (JustMustWine)

JMW

A klímaváltozás - mint a Földön minden terményre, így pl. a kakaóbabra, a kávéra - a legnagyobb borvidékekre is negatív hatással van (2024-es adat)

A hypercorp 2024-ben döntött úgy, hogy génódosítással egy olyan szőlőfajtát alkot, amely a legzordabb - így akár sivatagi - körülmények között is megbízhatóan teljesíti az elvárt terméshozamot.

A JM112 génmódosított szőlőfajtából készült bor alkoholtartalma eredetileg alacsony volt (1-1,5%), kereskedelmi forgalomba így végül nem került. Ezt a problémát a gyártó egy speciális technológiával hidalja át: mesterségesen létrehozott élesztőgombát alkalmaz (REGen13), mely biztosítja a tökéletes erjedést. Az így létrejött JMW száraz bor képezi alapját a márka édes és félédes borainak, melyeket utólagosan cukor hozzáadásával készítenek (szacharóz molekulákkal történő “bombázás”). A borok savasságát, fanyarságát, testességét szoftveresen tervezik meg.

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés