social

Hirdetés

Algaa

Algaa

A klímaváltozás, a vízszennyezés és a túlhalászat hatásaként az óceánok egyre savasabbak, CO₂-szintjük folyamatosan növekszik. Ennek következtében az elmúlt évtizedben rohamosan terjedtek el az olyan invazív algafajok, melyek felborították az ökológiai egyensúlyt (2024-es adatok alapján)

A magas szén-dioxid szintet kedvelő, többségében mérgező élőlények komoly veszélyt jelentenek az őshonos tengeri élővilágra, így még tovább erősítik a vizek savasodásának folyamatát. A környezeti katasztrófát tetézi, hogy az elmúlt években tömegesen fedeztek fel olyan oxigénmentes "Óceáni halálzónák”, ahol - leszámítva néhány mikrobafajt - nem képes megmaradni az élet.

Ezt a problémát ismerte fel a világ legnagyobb fmcg gyártója, a hypercorp. A vállalat élelmiszergyártó üzletága 2025-ben indította el úszó algakitermelő telepeit, hogy az új nyersanyagokat hasznosítsa forradalmian új üdítőital termékeiben, melyek algaa márkanév alatt kerültek kereskedelmi forgalomba az Egyesült-Államokban és Európában. Az algaa ital egyik fő összetevője a Caulerpa taxifolia nevű - eredetileg mérgező - trópusi algafaj.

(Ami nem fiktív: Az óceáni halálzónák és a vizek savasodása nem fikció már jelenleg sem, bővebben erről itt olvashat.)

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés