social

Hirdetés

Milyen módon zöldítsük az irodánkat?

Zöld iroda

Nem csak otthon, de a munkahelyen is csökkenthetjük a megtermelt hulladék mennyiségét. Következzen néhány tanács, amit érdemes betartani, ha szeretnék zöldíteni irodánkat.

Nyomtatás helyett szkennelj!

Egy zöldülni vágyó irodában alapvető cél a papírfelhasználás csökkentése. Amit lehet, intézzünk elektronikusan. Ha másolatot kell megőriznünk valamiből, nyomtatás helyett inkább szkenneljük be. Használjunk újrahasznosított papírt, írjunk a papír mindkét oldalára és állítsuk be a nyomtatót is ilyen üzemmódba. A felbontott borítékokat se dobjuk ki azonnal, még felhasználhatjuk azokat apróságok, például gémkapcsok, bizonylatok tárolására.
Beszerzésnél gondoljuk át a rendeléseket, csak olyasmit vegyünk, amit valóban használni is fogunk, Igyekezzünk egyszerre nagy tételben rendelni, hogy ezzel is csökkentsük a csomagolás mennyiségét és a kiszállítás okozta környezetterhelést. Ha konferenciát rendezünk próbáljuk minimálisra csökkenteni a papírfelhasználást, és mellőzzük a szórólapokat, papíralapú információs anyagokat.
A szelektív hulladékgyűjtés ma már alapvető kellene, hogy legyen minden intézményben, hisz csak így van lehetőség arra, hogy a keletkezett nagy mennyiségű papír és egyéb hulladék újrahasznosításra kerüljön.

Mi legyen a leselejtezett számítógéppel?

Egy irodában időről-időre keletkezik E-hulladék, melynek kezelése szigorú szabályokhoz kötött, vagyis nem lehet azokat csak úgy kidobni a legközelebbi kukába. A tönkrement elektronikus eszközöket vissza vihetjük oda, ahol vásároltuk, vagy leadhatjuk az ilyen típusú hulladékkal foglalkozó hulladékudvarba. Ezeket a hulladékokat újrahasznosítják, a használható alkotókat kiveszik, a veszélyes hulladéknak számító darabok ártalmatlanításáról pedig gondoskodnak. A leselejtezett, de még használható számítógépeket, nyomtatókat oda is adhatjuk olyan iskoláknak, ahol még hasznát vehetik.
Az elemek, kiürült tintapatronok veszélyes hulladéknak számítanak, nem kezelhetjük azokat együtt a vegyes hulladékkal. Az elemeket speciális gyűjtőedénybe kell tenni. Az ezekből összegyűjtött hulladékot speciális, veszélyes hulladék-lerakókba helyezik el. Az üres tintapatronokat sem kell feltétlenül kidobni, újra is lehet tölteni azokat, kis utánajárással bizonyára találunk olyan szolgáltatót a közelünkben, aki jó minőségű festékanyaggal tudja ezt megtenni.

Virtuális szemét

Nemcsak a való világban, de a virtuális térben is sok szemét keletkezik. Kéretlen levelek tömege áraszt el bennünket nap mint nap. Ez nem csupán bosszantó kellemetlenség, de digitális környezetszennyezés is. Az internetre feltöltött adatoknak tárhelyet biztosító szerverek működtetéséhez ugyanis energia kell, nem is kevés, amit részben fosszilis energiahordozókból nyerünk, hozzájárulva így a klímaváltozáshoz. A Berkeley Egyetem tanulmánya szerint a világ energiafelhasználásának 1-2 %-át a közel 100 millió szerverpark üzemeltetésére használják. Az az energiamennyiség, amit évente a kéretlen levelek billiói felemésztenek, megfelel 2 millió amerikai háztartás éves elektromos ellátásának. És ez kidobott energia az ablakon, hisz ezeket az e-maileket senki nem kérte. Épp ezért, ha mást nem is tudunk tenni, legalább használjunk szűrőprogramot és rendszeresen töröljük azokat leveleket a postaládánkban, amelyekre már nincs szükségünk.

Papírtörlő nélkül is van élet

A munkahelyi konyha is számos lehetőséget tartogat a hulladékcsökkentésre. Ha lehetőségünk van rá, vegyünk olyan kávéautomatát, amihez saját bögréinket használhatjuk. A műanyag poharakból ugyanis rengeteg hulladék keletkezik. Ha kávéfőzőt vásárolunk, válasszunk hagyományos készüléket, a ma oly divatos kapszulás helyet, ami megint csak jelentős hulladéktermeléssel jár. 2013-ban világszerte 8 milliárd kis műanyag kapszula került a szemétbe.
A papírtörlők helyett használjunk mosható törölközőt és konyharuhát. Ne rendeljünk ebédet eldobható ételdobozban, inkább hozzunk otthonról ételhordóban. Ezek az eldobható dobozok általában polisztirolból készülnek. Amivel két probléma is van; nem lehet őket szelektív gyűjtőbe dobni, és a dobozzal tartósan érintkezve, sztirol kerülhet az ételbe, amit lehetséges rákkeltő anyagként tartanak számon.
Konferenciákon kerüljük a felesleges ajándéktárgyakat, válasszunk környezetbarát termékeket, és ne csomagoljuk agyon azokat. Ásványvíz helyett pedig csapvízzel vagy ballonos vízadagolós ásványvízzel kínáljuk a vendégeket.

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés