social

Hirdetés

Hogyan legyünk környezettudatosak az ünnepekkor?

Karácsony

A felmérések szerint decemberben jóval nagyobb mennyiségű papírt fogyasztunk el, mint az év más részében. De a pénztárcánkat is sűrűbben nyitogatjuk, és vásárlási kedvünk növekedésével párhuzamosan az általunk megtermelt hulladék is nő. De muszáj ennek feltétlenül így lennie?

Legyen szó karácsonyi vacsoráról, nagy családi ebédről vagy húsvéti vendégvárásról, az ünnepek közeledtével is lehetünk környezettudatosak. Persze a nagy rohanás közepette kicsit nehezebb tudatos döntéseket hozni, de ha időben hozzálátunk a készülődéshez, meglepődünk, milyen könnyen fog menni.

Újrahasznosítható csomagolás

Egy igazán szép ajándék a legtöbb ember számára ma is csak gyönyörű csomagolással képzelhető el. És nincs is ezzel semmi baj, csak a csillogó papírok helyett válasszunk környezetbarát megoldást. A szép, színes csomagolópapírok ugyanis a felbontás után szinte azonnal mennek is a kukába, rengeteg hulladékot előállítva.
Ma már azonban számtalan ötletet találhatunk az interneten újrahasznosítható csomagolásokra; például újságpapír, müzlis doboz, különféle bogyók, termések felhasználásával, sőt még WC-papír gurigából is készülhet csomagolás . De maradék textilekből is szép tasakokat, csomagolásokat lehet kreálni, amit később is újra is lehet használni. Szóval, a lehetőségek tárháza végtelen, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Ha mégis ragaszkodunk a szép papírokhoz, válasszunk környezetbarát, újrahasznosított papírból készült csomagolót.

Ajándék helyett élmények

Miközben karácsonyi ajándékok után rohangálnunk, próbáljuk meg elkerülni az értelmetlen pénzköltést. Felejtsük el a semmire sem jó ajándékokat! A pánikszerűen megvásárolt, hasznavehetetlen holmikat az ajándékozott valószínűleg egy ideig ide-oda rakosgatja majd a lakásban, míg végül a szekrény mélyéről előbb-utóbb a kukába fog kerülni. Vásároljunk inkább tartós használatra készült holmikat, de az is jó ötlet, ha nem tárgyakkal, inkább élményekkel ajándékozzuk meg családtagjainkat, barátainkat.
Az ajándékbeszerző körutakra vigyünk magunkkal vászontáskákat, és ne szaporítsuk otthon a nejlonzacskók számát. Főleg ne az ékszerek, kis csecsebecsék vásárlásakor kapott aprócska kis nejlontasakokét, amit aztán végképp semmire sem lehet használni. Nyugodtan mondjunk nemet az eladóknak, akik, minta mi sem lenne természetesebb, naponta rengeteg ilyen kis zacskóval ajándékozzák meg a vásárlókat.

Környezettudatos vendégvárás

Sokan, nagy családi ünnepek, kerti partik alkalmával, hogy megkönnyítsék saját dolgukat, egyszer használatos tányérokat, poharakat és evőeszközöket használnak. Ezzel pedig rövid idő alatt jelentős mennyiségű műanyag hulladékot termelnek. Terítsünk inkább hagyományos módon, még akkor is, ha a buli végén nekünk kell majd elmosogatni.
A menü megtervezésekor próbáljunk úgy kalkulálni, hogy a végén minél kevesebb felesleges étel maradjon. Ha mégis túl sokat főztünk, és karácsonykor már nem tudunk mit kezdeni a nyolcadik bejglivel, adjuk oda azt a rászorulóknak.
Vásárláskor igyekezzünk szezonális, helyi termékeket venni, mert egy nyírségi alma sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint egy messziről jött mangó. Mellőzzük a túlcsomagolt termékeket, vásároljunk piacon vagy keressünk olyan üzleteket, ahol nem kell zacskózni és rögtön a saját kosarunkba tudunk pakolni. Kerüljük a fémdobozos söröket és üdítőket, ha lehet, olyan italokat vegyünk, melyeket visszaváltható üvegbe palackoztak. Az ország nagy részén jó minőségű a csapvíz, így felesleges ásványvizet vásárolni. A csapvizet töltsük szép üveg kancsókba, így szervírozzuk. Ha olyan helyen lakunk, ahol probléma van csapvízzel, tartályos ásványvizet vegyünk inkább. A szénsavas ásványvíz helyett pedig visszaváltható üvegben árult szódát kínáljunk.

A nagy karácsonyfa-dilemma

A környezettudatos családoknál minden év decemberében eljön a nagy dilemma, melyik az a fa, ami legkevésbé terhelik a környezetet. Az igazi vagy a mű?
A hagyományos, vágott karácsonyfák két hét után az utcán végzik, és ezeknek sajnos csak egy részét hasznosítják újra komposztálással, a többi szeméttelepen vagy égetőben végzi. A komposztálásra sok helyen azért nem használják a kidobott karácsonyfákat, mert a fenyő gyanta- és terpentintartalma lassítja a bomlási folyamatot. A másik problémán azonban lehetne segíteni, még pedig úgy, ha a karácsonyfákról leszedjük a szaloncukorpapírokat, fémfüzéreket, mielőtt kidobjuk. Ezek miatt ugyanis a fa a komposztálás előtt nem kerülhet bele az aprítógépbe. A karácsonyfa törzsét otthon tűzifaként is hasznosíthatjuk.
A gyökeres fenyő minden szempontból jó döntés, amit az ünnepek elmúltával kiültethetünk a kertbe vagy egy parkba. Ma már egyre több kertészetben kínálnak visszaváltható, földlabdás fákat, melyeket az ünnepek után visszavihetünk.
Bár sokan a műfenyőre esküsznek környezetbarát megoldásként, ám életciklus-elemzéssel kimutatták, hogy a műfenyő, ami a legtöbb esetben Kínából érkezik hozzánk, környezeti szempontból rosszabb megoldás, mint egy Zala megyei ültetvényről származó élő fa. A műfenyő általában PVC-ből készül, aminek stabilizálására gyakran használnak ólmot, és ha elöregszik az anyag, ez veszélyes porként kerülhet a levegőbe. A műfenyő szemétlerakóra kerülve több száz vagy akár ezer évig is ott marad, ha viszont égetőműbe kerül, veszélyes anyagok szabadulhatnak fel belőle. Környezetterhelés szempontjából szintén nagy hátrány, hogy a műfenyőt Kínából kell több ezer km-re elszállítani.
Aki nem ragaszkodik a hagyományos megoldásokhoz, az feldíszítheti a kertben álló fenyőt is, vagy választhat olyan alternatív megoldások közül is, melyek a karácsonyfát szimbólumként jelenítik meg, legyen az például a falon egy családi fotókból kirakott fa, egy táblára rajzolt kép vagy épp bicikli kerekekből készült installáció. A megoldások száma végtelen.

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés