social

Hogyan csökkentsük a konyhai hulladékot?

Konyhai hulladék

Itthon a háztartási hulladék 70%-a a szemétlerakókon végzi, pedig ennek nagy része újrahasznosítható lenne. Otthonunkban talán a konyha az a helyszín, ahol leginkább tudjuk csökkenteni a háztartási hulladékok mennyiségét.

Egy környezetbarát konyhában minimum három kuka van, egy a vegyes, egy a szelektíven gyűjtött és egy a szerves hulladéknak. A konyhai hulladék jelentős részét a szerves hulladékok teszik ki, amit a háztartások nagy részében sajnos nem gyűjtenek külön. Így a krumplihéj és a többiek a szemétlerakón végzik, ahol rothadásuk közben metángáz képződik, ez pedig hozzájárul az üvegházhatás fokozódásához. Pedig a komposztálás nem ördöngösség, nincs szükség nagy beruházásra, a termelődő humuszban gazdag komposzttal pedig jót tehetünk kertünk vagy erkélyünk növényeinek.

A befőttes üvegek új élete

Egy háztartásban rengeteg üres befőttes üveg termelődik. Ezeket ne dobjuk ki automatikusan, inkább használjuk fel újra azokat, házi befőzéshez vagy tároláshoz. Ha nekünk nem kell, kérdezzük meg ismerőseinket vagy a közeli óvodát, iskolát, kreatív foglalkozásokon talán tudják használni azokat. Az újrahasználat környezetbarátabb megoldás, mint az újrahasznosítás, hisz ebben az esetben nincs szükség a termék feldolgozására, ami energiát igényelne. Ha senkinek nem tudtuk odaadni, akkor is gyűjtsük szelektíven az üveget, hogy újra lehessen hasznosítani és ne a szemétlerakóra kerüljön. Az üveg lebomlási idejét ugyanis, emberi léptékkel mérve, nem tudjuk megadni. Az újrahasznosításét azonban igen. Ez a szelektív gyűjtőbe kerülésétől számítva már néhány héten belül megtörténhet.

Ne pazaroljuk az ételeket!

Világszerte mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül kidobásra évente, ez a megtermelt élelmiszer harmada. Ez a mérhetetlen pazarlás az oka annak, hogy Franciaországban már törvény tiltja meg a nagyobb áruházaknak, hogy a még fogyasztható élelmiszereket kidobják vagy megsemmisítsék. Helyette kötelesek azt segélyszervezeteknek adományozni. De nem csak az áruházakban, hanem a háztartásokból is nagyon sok élelmiszer kerül a kukákba. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület becslései szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ebből 400 ezer tonnát a lakosság. Ez háztartásonként évi 100 kilónyi ételt jelent. Ennek megtermelésével, szállításával feleslegesen terheljük a környezetünket.
Hogy ez ne így legyen, azért mindenki tehet egy kicsit. Segítség lehet, ha előre megírjuk a heti étrendet, és bevásárló listával indulunk a boltba. Próbáljunk olyan ételeket főzni, melyek elkészítéséhez fel tudjuk használni a már rendelkezésre álló alapanyagokat, a megmaradt készételeket pedig fagyasszuk le.

Hulladék megelőzés a konyhában

Egy „zöld” konyhában biztos, hogy nem találunk papírtörlőt, helyette mosható konyharuha van, az alufóliát pedig zárható tárolóedényekkel helyettesíthetjük.
Ha környezetbarát tisztítószereket használunk, nem csak környezetünknek és saját egészségünknek teszünk jót, de a káros hulladék is kevesebb lesz. A műanyag flakonos, káros vegyszerekkel teli tisztítószerek helyett egy zacskó mosószóda és szódabikarbóna is legalább olyan jó hatásfokkal működik.
A mosószódát nemcsak mosáshoz, de mosogatáshoz, általános tisztításhoz és felmosáshoz is használhatjuk. A zsíros és égett foltokat is eltávolítja az edényekről, csak alumíniumhoz nem használható. A szódabikarbóna egy kis vízzel elkeverve kiváló súrolószer. Dugulás elhárításához használjunk ecetet szódabikarbónával, fémeszközök tisztításához citromlevet, vízkőoldásra pedig ecetet.
Az üzletekben egyre több természetes alapanyagból készült tisztítószert is találhatunk, és ezek nemcsak összetételük miatt környezetbarátak, de a csomagolásuk is az, a flakonok részben vagy egészben újrahasznosított műanyagból készülnek.

 

Partnerünk

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb