social

Hirdetés

Vizeink tisztaságáért is küzdenek a "Tisztítsuk meg az országot!" projekttel

Vizeink tisztaságáért is küzdenek a

A vízügyi igazgatóságok a hazai vízfolyások mellett illegálisan elhelyezett, általában veszélyes hulladék miatt idén huszonöt esetben rendeltek el valamilyen vízkárelhárítási fokozatot.

Különösen az áradások idején külföldről érkező kommunális hulladék okoz gondot. Ezért különösen fontos, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) területén is megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden tartott sajtótájékoztatót a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban a Tisza partján, ahol Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta: Magyarországon évente több mint 18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része építési és bontási, kisebb része pedig valamilyen ipari vagy települési kommunális hulladék, illetve veszélyes és mezőgazdasági hulladék.

Hangsúlyozta, a kormány az ország megtisztítására hívta életre ezt a projektet, amely elsődlegesen a leginkább szennyezett területeket, így vasúti és közúti létesítményeket, különböző erdőterületeket és nemzeti parkokat, folyókat, illetve önkormányzati közterületeket érint.

"Van egy olyan deviáns magatartás, aminek az az eredménye, hogy ha valaki letesz valahova egy szemétkupacot, akkor azt másnap továbbiak követik" - fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, ennek a magatartási formának kellett megtalálni a szankcionálási módját. Mint mondta, az ITM  olyan intézkedéssorozatot javasol a kormánynak, amelyben az első elem a hulladék eltakarítása, a második a rend megőrzése, a harmadik pedig a szabályszegők megbüntetése lesz. Boros Anita kifejtette, a javaslat első etapja a Tisztítsuk meg az országot! program, amely jelenleg a "pilot-időszakát éli", vagyis minden közreműködő szervezet, így az OVF esetében is kiválasztanak egy olyan helyszínt, ahol be lehet azonosítani az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét és összetételét. A próbaidőszakot követően szeptember végén elkezdik a program országos végrehajtását, ebben nyújt segítséget a már működő mobiltelefonos Hulladékradar applikáció. Az elmúlt egy hónapban eddig közel kétezer bejelentés érkezett és majdnem kétezer fotót töltöttek fel az applikáció segítségével - tette hozzá az államtitkár.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára arról beszélt, a vízügyi igazgatóságok a hazai vízfolyások mellett illegálisan elhelyezett, általában veszélyes hulladék miatt idén huszonöt esetben rendeltek el valamilyen vízkárelhárítási fokozatot. A határon túlról, általában az árhullámokkal együtt érkező, vegyes kommunális szeméttel kapcsolatban emlékeztetett, a Felső-Tiszán tavaly adták át azt a gépláncot, amely a hulladék összegyűjtését és válogatását teszi lehetővé.

A rendszer beüzemelése óta 2020-ban már öt alkalommal kellett harmadfokú vízminőség-kárelhárítás keretében beavatkozásokat végrehajtani, amivel 3 ezer köbméter hulladékot távolítottak el a Tiszából - jegyezte meg a helyettes államtitkár. Hoffmann Imre hozzátette, ezt a technológiát a Bodrognál is szeretnék alkalmazni, a tervek már elkészültek, megfelelő forrás biztosítása esetén a vásárosnaményihoz hasonló rendszer kezdheti meg működését.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: //www.pexels.com/@magda-ehlers-pexels

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés