social

Hirdetés

Így fejlődött Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma

TeSzedd!

Egyre kevesebben vannak, akik nem hallottak még a Te szedd nevű mozgalomról, mely immár hatodik éve létezik, és minden tavasszal sikeresen toborozza az önkénteseket szemétszedés céljából.

A mozgalom 2011-ben indult azért, hogy növelje a környezet iránti tudatosságot és látható eredményekkel is bizonyítsa az emberek ezirányú felelősségét, tettrekészségét. A szemétszedő akciókat minden évben májusra hirdetik, és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság lakossági honlapján lehet rájuk regisztrálni. A regisztráció után az önkéntesek egy listából választhatják ki azt a helyszínt, ahol szeretnének segíteni a „tavaszi nagytakarításban”, de maguk is hozzáadhatnak új helyszíneket és szervezhetnek csapatokat az eseményre.

 

Mióta a mozgalom megszületett, évről évre lassan, de biztosan nő az érdeklődés iránta, a részvétel és az eltakarított hulladék mennyisége is.  2013-ban a kezdeti 50 ezerről már több mint százezerre emelkedett a szemétszedésben résztvevők száma, a jelentkezők 1025 településről érkeztek az 1089 helyszínre. 2014-ben még több önkéntes regisztrált az akcióra, ezúttal már körülbelül 120 ezren gyűltek össze az 1800 helyszínen, és ebben az évben a kezdeményezés több új együttműködéssel is bővült. Ahogy általában, ekkor is Budapest és Pest megye vett részt legaktívabban a tisztításban, míg Budapesten az 1,7 millió lakosból 17 136-an gyűjtötték a hulladékot, Pest megyében a fővároson kívüli 1,2 millió lakosból 13 548-an csatlakoztak. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a legtöbb találkozási pontot is itt szervezték, a fővárosban ponosan 214-et, Pest megye többi részében 206-ot. Persze, azért az ország más részeit is sikerült mozgósítani, Jász-Nagykun-Szolnok megye például kiemelkedett 84 találkozási pontjával és 8610 önkéntesével, mely a terület lakosságának 3,5 százaléka. A települések közül Karcag volt a leglelkesebb, innen 13 önkéntes csoport regisztrált, összesen 2373 fővel.


A 2014-es év többek között azért is számít különlegesnek a Te szedd életében, mert ekkor a TerraCycle-lel kötött együttműködés keretében külön szedték össze a cigarettacsikkeket, melyeket aztán a TerraCycle hasznosított újra. A mozgalom ekkor csatlakozott a „Let’s Clean Up Europe!” nevű összeurópai kezdeményezéshez is, amit szintén évente rendeznek meg az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjának keretében. A különböző városokban ugyanabban az időpontban indul szemétszedés. A Magyar Természetjáró Szövetség érdeklődését is felkeltette a lehetőség, és csatlakozva az akcióhoz októberre meghirdette a Te szedd a Kéken-t, és az országos Kéktúra 2500 km-es útvonalára várta az erdők tisztaságáért tenni akaró jelentkezőket. A két évvel ezelőtti akcióban, 1654 területen 2 ezer 200 tonna, 8 ezer 800 köbméter szemetet sikerült összeszedni.

 

A következő évben újabb rekordok dőltek, ekkor már 1590 helyszín került fel a szemétszedési listára, melyeken több mint 170 ezer önkéntes aktívkodott. Ezzel egyben a Let’s Clean Up Europe! összes résztvevőjének és helyszínének több mint a felét Magyarország adta. Nem utolsó sorban pedig: rekordmennyiségű, körülbelül 2.300 tonna szemét gyűlt össze a három nap alatt, a munka értéke körülbelül másfél milliárd forintot tett ki. A legtöbb önkéntes ezúttal is Pest megyében gyűlt össze, 13 590-en voltak 203 találkozási ponton. A második helyet Hajdú-Bihar, a harmadikat pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye érte el. 1590 területen 2 ezer 300 tonna, 9 ezer köbméter szemetet gyűjtöttek a résztvevők.

 

Idén ismét meghirdetésre került az akció. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el a 6. TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akciót Abádszalókon, Budapesten V. Németh Zsolt államtitkár indította útjára a kampányt. Bár az idei adatok még nem véglegesek, hiszen a LCUE akció 2016. május 6-8. között zajlik szerte Európában, várhatóan ez alkalommal is hasonlóan szerepelnek a hazai önkéntesek. Az előzetes adatok szerint a jelenleg második helyen álló Norvégiában 226, Spanyolországban 203, Olaszországban pedig 168 szemetes helyszínt varázsolnak tisztává a szemétgyűjtések résztvevői. A legaktívabb lakossággal rendelkező megyék idén: Pest megye, ahol több, mint 17 ezer önkéntes szed szemetet a 4 nap alatt, Hajdú-Bihar megyében csaknem 11 ezer önkéntessel, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében több, mint 10 ezer résztvevővel zajlik a program. Ebben az évben Budapesten is nőtt a TeSzedd! akcióban résztvevő önkéntesek száma. Idén 221 találkozási ponton 9.027 regisztrált önkéntes szed szemetet az esemény négy napja alatt.

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés