social

Hirdetés

Romániában is lépett: A lejáró élelmiszereket kötelező elajándékozni a rászorulók számára

Szupermarket (A kép illusztráció, forrás: pixabay)

Az Ecolounge ökoportál értesülése szerint Románia is csatlakozott azon felelősen gondolkodó országok képzeletbeli klubjához, ahol a lejáró élelmiszereket - kidobás helyett - a rászorulóknak adományozzák.

Olaszországban 2016 nyarán hoztak hasonló törvényi rendeletet (ecolounge cikke itt), melyet csupán fél évvel előzőtt meg a franciaországi intézkedés (ecolounge cikke itt). Persze a törvény országonként specifikus, hiszen míg a franciáknál a büntetésen van a hangsúly, addig az olaszoknál a bürokratikus eljárás egyszerűsítése volt a cél, sőt, náluk jogi definíciót kapott a „felesleg” és a „pazarlás” is, a törvény emellett tisztázta az eltarthatóság és a lejárat fogalmait.

Úgy tűnik, a románok ennek a két "modellnek" a kombójából alkották meg a tavaly elfogadott törvényt, mely vasárnaptól minden áruházat és élelmiszergyártót egységesen kötelez arra, hogy elajándékozzák, illetve nettó 3 százalékos áron értékesítsék azon élelmiszereiket, amelyek felhasználhatósági ideje három nap alá esik.

Az érintett cégek ezen élelmiszer-adományaikat önkormányzatok vagy nonprofit szervezetek számára ajánlhatják fel, illetve 3 százalékos áron értékesíthetik szociális vállalkozásoknak, melyek legfeljebb az eredeti nettó ár 25 százalékán adhatják tovább a termékeket. A szabályt megszegő vállalkozásokat komoly bírságokkal sújtják.

Magyarországon szintén elkeserítő a helyzet: A kereskedelem és vendéglátás éves szinten 1,4 millió tonnányi élelmiszerfelesleget termel, míg egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékű élelmiszert dob ki a szemétbe, ami fejenként körülbelül 40-50 kilogramm élelmiszerhulladékot jelent, ez pedig a teljes lakosságra vetítve mintegy 400 ezer tonnát eredményez.

forrás: ecolounge.hu
Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb