social

Hirdetés

Megnyílt Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvénye Budapesten

Megnyílt Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvénye Budapesten

A Humusz Szövetség szeptember 23-án, szombaton megnyitotta a Humusz Ház kertjében (Budapesten, XI. ker., Saru u. 11.) Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvényét. Az eseményen tartott kerekasztalbeszélgetés résztvevői, illetve a tanösvény egyes állomásai az összes fenti kérdésre megfogalmazták a választ, továbbá újabb, a hulladék keletkezésével, kezelésével kapcsolatos kérdésekre is megoldásokat kínálnak.

Magyarországon ma egy fő átlagosan évi 416 kg háztartási hulladékot termel, amelynek 60 százaléka még mindig szemétlerakóban vagy hulladékégetőben végzi. Milyen szemlélettel, milyen üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a hatalmas mennyiségű hulladékot? Miért problémás a globálisan uralkodó lineáris gazdasági modell a hulladék szempontjából, és miért lenne üdvös a körforgásos modellre való teljes átállás? Hogyan lehet egy kertet fenntarthatóvá, állatbaráttá tenni?

Ismerkedés a szelektív gyűjtéssel és veszélyes anyagokkal

Az újrafeldolgozás, a szelektív gyűjtés jelentősége ma már szinte mindenki számára nyilvánvaló, ám azzal például kevesebben vannak tisztában, hogy a legyártott műanyag csomagolásnak mindössze 10 százaléka hasznosul újra. Ennek 2 százalékából állítanak elő ugyanolyan csomagolóanyagot, míg a maradék 8 százalékból plüssállat, töltőanyag és egyéb műanyagtermék készül. A tanösvényen emellett azt is bemutatják, hogyan lehet jó minőségű új terméket készíteni a papírból, illetve, hogy miért fontos a textilanyagok, a használt olaj, az elemek és a veszélyes anyagok szakszerű gyűjtése.

Mosipelus, ökopiac, komposztálás és többször használatos csomagolás

Az egyes állomásokon mindenki megismerkedhet az újrahasználat változatos típusaival, a csereberebörzével, a bolhapiaccal, valamint betekinthet a környezetbarát háztartás és egy hulladékmentes, zöld város működésébe, ahol található mosipelus-mosoda, ökopiac, visszaváltó automata, a pékségben pedig többször használatos csomagolásokat használnak.

A vezetett tanösvény-sétákkal, gyerekprogramokkal (ökojátékok, mezítlábas tanösvény) tűzdelt megnyitón tematikus beszélgetést szerveztek a körforgásos, fenntartható és hulladékmentes élet megoldásairól.

Mindenkit várnak nagy szeretettel, az iskolás csoportokat különösen!

A tanösvény hétköznapokon 9.00-17.00 óra között egyénileg bárki számára látogatható, a Humusz Szövetség élmény-foglakozásokkal várja az általános iskolai (5-8. osztályos) és középiskolai (9-12.osztályos) csoportokat, illetve kísérőiket. Az iskolai csoportok itt tudnak regisztrálni a foglalkozásokra: https://forms.gle/BdL5NFFRGqVTAu9P9

 

Nulla Hulladék Tanösvényhez kapcsolódó nyereményjáték

A Szervező (Humusz) 5 hónapon keresztül minden hónapban 10 nyereménycsomagot sorsol ki (ebből 1 fődíj).

A kampány 2023 őszén és 2024 tavaszán fut, az időjárási viszonyokat figyelembe vége. Első sorsolás: október közepe.

Havi fődíj: egy választható tematikájú Körforrás Mesterkurzus (értéke: 35.990 Ft, választható tematikák: hulladékmentes életmód, vegyszermentes takarítás vagy műanyagmentes háztartás)

További részletek a Humusz oldalán.

 


 A Nulla Hulladék Tanösvény létrejöttét az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatta.

 logo em 160x80  nybzk logo 160x107

 

 

 

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés