social

Megkezdi működését Magyarország legkorszerűbb és egyúttal legnagyobb kapacitású hulladékválogatója!

A békéscsabai hulladékválogató üzem a világ egyik legmodernebb technológiáját alkalmazza.

A békéscsabai hulladékválogató üzem a világ egyik legmodernebb technológiáját alkalmazza, a létesítményben optikai és röntgensugaras kommunális hulladékválogatók is működnek.

Lezárult a 120 ezer tonna éves kapacitású hulladékválogató próbaüzeme, az Európai Unió jóváhagyta a 15 milliárd forintból létrehozott dél-alföldi hulladékgazdálkodási rendszer pénzügyi elszámolását. Így a  jelenleg egy műszakban üzemelő békéscsabai válogató, márciustól már nagyobb kapacitással, napi 16 órában, két műszakban szelektálja Békés és Csongrád megye nyolcvanhat településének szilárdhulladékát.

A békéscsabai létesítmény Magyarország jelenleg üzemelő legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb kommunális hulladékválogatója, mely a világ egyik legmodernebb technológiáját alkalmazza: többek közt optikai és röntgensugaras kommunális hulladékválogatók is segítik az ott dolgozók munkáját. Az öthektáros telephelyen 50 ezer tonna hulladék tárolására van engedély. A 4800 négyzetméteres válogató csarnok napi 550 tonna hulladék válogatására alkalmas, a vegyes háztartási hulladékmennyiség körülbelül 40 százalékát képes újrafelhasználásra kiválogatni. A beruházás során a békéscsabai válogatómű mellett nyolc hulladékudvart és négy átrakó állomást hoztak létre, amelyek körzetesítve lehetővé teszik a hulladék begyűjtését. Emellett több járművet is beszereztek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezéséhez. A válogatóműben műszakonként 27 személy dolgozik.

Az összegyűjtött szemét (aminek jelentős része valójában hulladék, hiszen újrahasznosítható) az átrakóállomásra kerül, ahol tömörítik, majd konténerezik. Ezt követően a válogatóüzembe szállítják, ahol anyagtípus és méret alapján szelektálják, hogy végül az újrahasznosítható anyagok (pl. műanyag, fém) a hulladékfeldolgozókhoz kerülhessenek.

A dél-békési hulladékgazdálkodási rendszer a lakosságot és az önkormányzatokat nem terheli többletköltséggel, ugyanakkor fejlesztése 390 ezer ember életkörülményeit javítja; 300 százalékkal nő a hasznosítható hulladékmennyiség és 73 százalékkal csökken a lerakással ártalmatlanított hulladéktömeg. 

 

fotó: MTI / Lehoczky Péter

Partnerünk

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb