social

Hirdetés

Környezetvédelmi programot indít a hulladékgazdálkodási zrt.

A program célja a közterületeken illegálisan létrehozott hulladéklerakók felszámolása, és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése - mondta Weingartner Balázs, az NHKV elnök-vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy az egész országra kiterjedő projekt pénteken indul és április végéig tart. A projekt célja többek között a szemléletformálás, és az, hogy a szelektív hulladékgyűjtés az egyéni motivációból közösségi programmá fejlődjön.

Kifejtette, a projektben prioritásként kezelik a lakosságot zavaró illegális hulladéklerakók felszámolását. Elmondta, a hulladék is érték, de csak akkor, ha újra fel lehet használni. Hozzátette, aki illegálisan szemetel, az a ma elérhető haszon helyett a jövő költségeit növeli felelőtlenül.

Kardos Pál, a BPSZ elnöke megjegyezte, hogy a polgárőrség 2000 egyesülete és 65 ezer tagja dolgozik azon, hogy Magyarország biztonságosabb és tisztább legyen. Ezért fontos, hogy a polgárőrök megelőzzék például a környezetszennyezést. Az elnök szerint kiemelten fontos az illegális lerakók felszámolása, azok létrejöttének megelőzése, illetve egy olyan jelzőrendszer kialakítása, amellyel hatékonyan hozzájárulhatnak csökkenésükhöz.

Steiner Attila, a projekt koordinátora elmondta, a program több részből áll. Az óvodásoknak mesekönyvet készítenek a szelektív hulladékgyűjtésről, az iskolai ökocsapatoknak pedig egy péntektől induló és március 14-ig tartó kreatív ötletpályázatot hirdetnek meg, amellyel a környezetvédelmet támogató innovatív ötletek megvalósításához nyújtanak anyagi támogatást.

Kitért arra is, hogy a Válj te is zöld helyszínelővé! kampányban olyan fiatalok jelentkezését várják, akik aktívan bekapcsolódnának a polgárőrség környezet- és természetvédelmi munkájába, valamint a Gondolkodj zöldben! Gyűjt szelektíven! akcióban a fővárosi nevelőotthonokban és társasházakban helyeznek el szelektív szemét gyűjtésére alkalmas papírból készült szemeteseket. Közölte, kifejlesztenek egy mobilos alkalmazást is, amellyel például jelezni lehet a hatóságoknak, hogy hol vannak a közterületen illegális hulladéklerakók.

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb