social

Hirdetés

Komposztálhatóságot és biológiai lebonthatóságot is vizsgálnak egy nemrég nyílt francia laboratóriumban

Komposztálhatóságot és biológiai lebonthatóságot is vizsgálnak egy nemrég nyílt francia laboratóriumban

A laboratórium egyik helyiségének érdekessége, hogy különleges szigetelt, tömített falai segítségével megőrizhető a belső tér 25°C-os hőmérséklete, illetve hogy itt állandó sötétség uralkodik.

Elsősorban papír és műanyag csomagolóanyagokat tesztelnek majd. A szolgáltatás Magyarországról is elérhető, a terméktanúsítással kiegészítve pedig a fogyasztóknak és a forgalmazóknak egyaránt kiemelt bizitonságot jelenthet - írja a a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. által fenntartott és üzemeltetett laboratorium.hu.

A nemzetközi laboratóriumhálózatot működtető WESSLING-csoport GreenLab elnevezésű új létesítményében azt ellenőrzik majd, hogy a vizsgált anyagok természetes körülmények között, például vízben vagy talajban a környezet károsítása nélkül képesek-e a lebomlásra, illetve komposztálódásra.

A laboratórium egyik helyiségének érdekessége, hogy különleges szigetelt, tömített falai segítségével megőrizhető a belső tér 25°C-os hőmérséklete, illetve hogy itt állandó sötétség uralkodik: a szabvány szerint ugyanis így kell végezni a komposztálhatósági a biológiai lebonthatósági vizsgálatokat. Az ipari komposztálás körülményeinek modellezése érdekében a WESSLING GreenLab biológiai lebonthatósági vizsgálatokat 58°C hőmérsékletű szárítószekrényben is végez, és a laboratórium rendelkezik egy növekedést elősegítő kamrával is a növények ökotoxikológiai vizsgálatához. Ezek a vizsgálatok azért szükségesek, hogy biztosan meg tudjuk mondani, nincs-e a lebomlott anyagot tartalmazó komposzt hatással a növények fejlődésére.

A teljes cikk megtekinthető a laboratorium.hu oldalon.


Kép forrása (illusztráció): Pexels, Szerző: CHUTTERSNAP

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés