social

Hirdetés

ITM: két pályázati konstrukcióban indul a Tisztítsuk meg az országot! projekt

Két meghatározó pályázati konstrukciót dolgoztak ki az eddigi legnagyobb illegális hulladékfelszámolási, a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű projektben.

Az egyiket az önkormányzatok számára a Belügyminisztériumnál, a másikat a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek számára az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM). 

A projekt 2020 második felében megvalósuló, első ütemének végrehajtására a kormány 13 milliárd forintot biztosított; a központi koordinátor az ITM. A 2020 júliusban indult kísérleti szakasz 12 helyszínen zajlott, a tapasztalatok alapján az egész országban megkezdik a leginkább szennyezett területek megtisztítását. Elsődlegesen a közutak, vasutak, erdők, turistaútvonalak, folyópartok, valamint önkormányzati közterületek megtisztítását tűzték ki célul. Ebben a munkában az ITM mindenkire számít: a lakosságra, a vállalkozásokra, a közigazgatási szervekre, az önkormányzatokra és a civil szervezetekre is.

Az ITM szeretné, ha a törvény a lehető legszigorúbban sújthatna le az illegális szemetelőkre, és szeretnének segíteni a tulajdonosokat ingatlanjaik megvédésében.

A pályázati konstrukcióról:

  • A civil szervezetek pályázatot nyújthatnak be köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, illetve a nagyobb területeken elszórtan fellelhető, nagygépi munkálatokat nem igénylő hulladéklerakatok felderítésére és felszámolására.
  • A gazdálkodó szervezetek pályázatot nyújthatnak be a köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására.
  • Az egyházi jogi személyek pedig a kezelésükben vagy tulajdonukban álló területen található illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására pályázhatnak.
  • Önálló pályázati célterület a rendkívüli helyzetek, kirívó hulladékmennyiség felszámolását; ebben az esetben pályázhat mindegyik pályázói kör.

Az ITM minden támogatott számára előírja, hogy a megtisztított területet folyamatosan figyelni, őrizni kell, megakadályozva ezzel a további, illegális szemétlerakást.

Támogatni kívánják az ingatlanvédelmi rendszereket bevezetését a magán és a köztulajdonban álló ingatlanoknál, valamint támogatni kívánják a nem elektromos sorompók kiépítését, valamint kamerarendszerek telepítését. 

Az összes konstrukcióban a támogatás egyszeri és vissza nem térítendő. A finanszírozás a települési önkormányzatok rendkívüli pályázata esetében 100 százalékos előfinanszírozásával történik. Minden más esetben előleg biztosítása mellett, a feladat elvégzése után egy vegyes finanszírozási konstrukciót dolgoztak ki.

Az ITM pályázati konstrukciójában tart a felkészülési idő, a pályázatokat november első hetétől lehet majd benyújtani. A pályázatok elbírálása folyamatos lesz a rendelkezésre álló források kimerüléséig. Az ITM-nél november 9-től lehet majd pályázni.

 

Az ITM az önkormányzatok által kezelhető mértékű illegális hulladék begyűjtésére kívánnak támogatást adni. Lényeges, hogy a megtisztított területek rendszeres felülvizsgálata megtörténjen. Az önkormányzatok számára kiírt pályázat hamarosan zárul, december 7-én a belügyminiszter meghozza a döntést. Az elnyerhető támogatásokat kategóriákba sorolták. Az 1000 lakos alatti települések 2 millió forintig, a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok 20 millióig pályázhatnak.


Kép forrása: PET kupa

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés