social

Hirdetés

HELP: műanyag kupakokból összeállított segélykérés a Milánói Egyetem udvarán

HELP: műanyag kupakokból összeállított segélykérés a Milánói Egyetem udvarán

Az idei milánói Design Week keretében megrendezett Fuori Salone kiállítás adott otthont annak az installációnak, amely a globális műanyagfogyasztásra és óceánszennyezésre hívja fel a figyelmet. Az óceáni szemétszigetek mostanra a világ második legnagyobb kiterjedésű államává váltak Oroszország után.

A „HELP” nevet viselő installációt idén a Milánói Egyetem udvarán mutatták be, ahol Maria Cristina Finucci olasz építész, az Ariston Thermo Group segítségével hívja fel a figyelmet a globális problémára. A teljes egészében műanyag kupakokból kialakított négy betűből a „HELP” szó olvasható ki, amivel az installáció a világ műanyagfogyasztásának és az óceánok szennyezésének tudatosítását teszi célkeresztbe.

Az installáció figyelemfelkeltő alkotás annak sürgetésére, hogy tegyünk határozott lépéseket bolygónk megmentésére, s hogy e lépéseket a napi szokásaink megváltoztatásával kezdjük. Az installáció több, mint műalkotás: hangos segélykérés, felhívás arra, hogy mielőbbi, kézzelfogható változásra van szükség. A projekt aktualitását az adja, hogy mostanra a szemétszigetek kiterjedése elérte a 16 000 000 négyzetkilométert, ami Oroszország után a világ második legnagyobb alapterületű államának [1] számít.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek a kezdeményezésnek” - mondta Pavek Gábor, az Ariston Thermo Hungária Kft. magyarországi igazgatója. „Az Ariston Thermo Group szilárdan hisz a fenntarthatóságban, a felelősségteljes növekedésben és bolygónk védelmében. Maria Cristina Finucci művészeti installációja tökéletes összhangban áll az általunk képviselt értékekkel, és egyfajta vészharang, ébresztő üzenet a világ felé, amelyre mindannyiunknak hallgatnunk kell, a bolygónk jövője és a majdani nemzedékek érdekében.”

HELP muanyag kupakok az installacioban kozelrol

Az Aristonnál nem ez az első alkalom egy világméretű környezetvédelmi projekt támogatására. A tavalyi évben Ariston Comfort Challange néven indítottak egy olyan projektet, amellyel a Grönlandon dolgozó éghajlatkutatók munkáját segítik. A Koppenhágai Egyetem Disko szigeten dolgozó kutatói számára építettek egy olyan komfort zónát, ahol mostantól már télen is tanulmányozhatják a globális felmelegedés éghajlatunkra gyakorolt hatásait.

Ariston Komfort Zona a gronlandi Disko szigeten

Ezt egy innovatív modulházzal és az abban felszerelt Alteas ONE Net nagyteljesítményű kazán segítségével oldották meg, amely biztosítja az állandó meleget az ott dolgozók számára. Az éjjel-nappal, különböző turnusokban dolgozó szakemberek mostantól egy meleg, védett helyre vonulhatnak vissza a külső vizsgálatok után, ami közel található a kutatási területükhöz. Munkájukat ezentúl egész évben végezhetik, amire korábban a zord időjárási körülmények miatt nem volt lehetőség.

Gronland Disko sziget az eghajlatkutatok bazisa

Csakúgy, mint a „HELP” installáció, az Ariston Comfort Challenge is élőhelyünk megóvásának szükségességére mutat rá. A Disko-szigeten dolgozó kutatócsoport – Morten Rasch professzor vezetésével – a fitoplanktont, a vizeinket tápláló növényi alapú mikroorganizmust tanulmányozza. Az óceán tüdője néven is ismeretes lények alapvető szerepet játszanak bolygónk jólétének kialakításában és a globális felmelegedés visszatartásában azáltal, hogy a légkörünkből kivonják a szenet, és mélyen az óceánba süllyesztik, amikor elpusztulnak.


http://www.unesco.org/new/en/venice/about-this-office/single-view/news/the_garbage_patch_territory_turns_into_a_new_state/

Az Ariston Thermo a világ egyik vezető vállalata a fűtő és vízmelegítő rendszerek területén. A vállalatcsoport megújuló energiaforrásokon alapuló megoldásokat, például napkollektoros rendszereket és hőszivattyúkat fejleszt, valamint folyamatosan beruház az innovációba az egyre fejlettebb smart rendszerek fejlesztése érdekében.
2018-ban a csoport 1,61 milliárd eurós forgalmat bonyolított és több mint 150 országban 8 millió terméket értékesített. Tavaly 6800 alkalmazottat, 66 működő vállalatot és 5 képviseleti irodát működtetett 40 országban. 27 gyárat üzemeltetett 15 országban, 23 kompetencia központot, valamint K+F központot irányított 14 országban. A csoport a termékek, rendszerek és szolgáltatások teljes skáláját kínálja, elsősorban az Ariston, az Elco, a Chaffoteaux, ATAG és Racold, NTI HTP márkák égisze alatt. Az Ariston Thermo célja, hogy előremutató megoldásokat hozzon létre a termikus energia terén, amelyek a minőség, az energiatakarékosság és a környezettudatosság optimális kombinációját kínálják.

Hirdetés (X)

Képek forrása: https://www.ariston.com/hu/

Forrás: Zöldunió

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés