social

Használt gumiabroncsokat aprító üzem épül Szolnokon

Gumiabroncsok (forrás: pixabay.com) - a kép illusztráció

Mintegy 620 millió forintos beruházással használt gumiabroncsokat aprító üzem épül Szolnokon. A létesítmény a tervek szerint idén áprilistól működik, és az évi minimum 3000 tonna hulladékból elsőként darálékot állítanak majd elő.

A darálékból piacképes végterméket fognak előállítani, de az erre vonatkozó kutatás-fejlesztés még nem zárult le. A konzorcium rendelkezésére áll a technológia, amellyel a műanyag és gumi keverékéből fröccsöntéssel különféle termékek készíthetők. A technológia kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az új termék előállításakor a gumi anyagában hasznosítható, vagyis az üzem vegyi folyamatok nélkül, környezetbarát módon működhet.

Az üzem beruházója, tulajdonosa és egyúttal üzemeltetője egy három tagból álló konzorcium, mely az öt-hét év alatt megtérülő beruházáshoz mintegy 66 százalékos támogatást kap.

Tagok:

- Oláh Gumiszerviz Kft. (A hat telephelyén leadott, valamint a kiemelt partnerektől begyűjtött gumiabroncsokat fogja a szolnoki üzem feldolgozni.)

- Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Ők készítették a hulladékabroncs szállítását és tárolását regisztráló és nyomon követő szoftverrendszert, amely hatékonyan támogatja a hatósági jelentések elkészítését is. Ez a tag felelős az új termék technológiájáért is, feladata a végtermék kikísérletezése és az új felhasználási lehetőségek felkutatása.

 - A harmadik, neve elhallgatását kérő konzorciumi partner feladata a logisztikai lánc támogatása, a mérés és az adatgyűjtés.

Magyarországon évente 65-70 ezer tonna használt gumiabroncs keletkezik, így várhatóan folyamatosan lesz utánpótlás.

Partnerünk

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb