social

Hirdetés

Globális szövetségre szólított fel az éhezés megszüntetéséért a spanyol kormányfő

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kétnapos madridi kongresszusán elmondott nyitóbeszédében Pedro Sánchez kifejtette: együttműködésre van szükség, hogy a elérjék a kitűzött célt és 2030-ra felszámolják az éhezést a világon.

"Az önök kezében a lehetőség, hogy az elérhetetlen utópiát realitássá változtassák a következő évtizedben" - jelentette ki a spanyol miniszterelnök hangsúlyozva, hogy a világ 80 országából több mint kétszáz parlamenti képviselő részvételével megrendezett esemény alkalmat nyújt a szembenézésre ezzel a "világszintű kihívással".

Véleménye szerint a fenntartható fejlődés céljainak a politika középpontjában állniuk, az élelmezéshez való jogot pedig minden országnak törvénybe kellene foglalnia.

Pedro Sánchez felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg naponta hétezer, évente 2,6 millió gyerek hal éhen a világon.

A parlamenti képviselők felelősségéről beszélt José Graziano da Silva, a FAO főtitkára is, hangsúlyozva szerepüket az élelmezés biztonságának garantálásában. A szakember szerint az éhezéssel együtt kell szólni az alultápláltságról és az elhízásról is, amely az olcsó, rossz minőségű élelmiszerek következménye. Utóbbi probléma mintegy 2 milliárd embert érint a világon - jegyezte meg. Mint mondta, az elhízást közügynek kellene tekinteni, nem pedig egyéni problémának. Az állam felelős a polgárai jólétéért - jelentette ki.

A tennivalók között említette például a helyes táplálkozás oktatását az iskolákban, illetve a gyerekek felé irányuló reklámok szabályozását.

A konferencián Magyarországot Jakab István, az Országgyűlés alelnöke képviseli.


Kép forrása: FAO, Szerző: © FAO /Mia Cusack

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb