social

Hirdetés

Évente négy és fél billió cigarettacsikket dobnak el a Földön

A cigarettacsikkekben lévő káros anyagok gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben. Egyetlen darab csikk akár négyezer féle kémiai anyagot is tartalmazhat, és ötszáz-ezer liter vizet szennyezhet be.

Magyarországon szabálysértésnek számít a csikk eldobása, amiért 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő, feljelentés esetén pedig akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki az illetékes járási kormányhivatal. Mégis, kevés a tettenérés és a büntetés. Budapesten a frekventáltabb területek ellenőrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) végzi, ahol a lappal azt közölték: nem kötelesek nyilvántartani, hány esetben jártak el cigarettavég eldobálása miatt, így csak összesített adataik vannak. Eszerint tavaly 68 köztisztasági szabálysértést regisztráltak, a kiszabott bírság összesen 1 millió 752 ezer forint volt az illetékességük alá tartozó közterületeken.

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány nemrégiben meghirdette a „Cigicsikkmentes februárt”. Arra biztatják az embereket, hogy ne a földre, hanem a szemétgyűjtőkbe dobják a csikkeket. 


Forrás: Magyar Hírlap, MTI

Kép forrása: pexels.com

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb