social

Hirdetés

e-Figyelő: kütyük és ami mögötte van

29-én rendezte az elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásaival foglalkozó “e-Figyelő” vetélkedő döntőjét a Fenntarthatóság Felé Egyesület és szakmai partnere, a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában rendezett döntőn a tíz legjobb csapat mutathatta be az elektronikai kütyükkel kapcsolatos tevékenységeit és mérette meg a vetélkedő során összegyűjtött tudását.

2018 februárjában országszerte több mint 300 csapat  mintegy 1000 középiskolai diákja döntött úgy, hogy belevág az e-Figyelő vetélkedőbe. A fiatalok nap mint nap használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek.  A készülékeknek - mobiltelefon, tablet, laptop - jelentős globális, környezeti és társadalmi hatásai vannak. Az e-Figyelő program az ezen eszközök életciklusa során felmerült problémákra hívta fel a figyelmet, beleértve a környezeti terheléseket, a gyárakban dolgozók egészségügyi, társadalmi és szociális szempontjait, a hulladék és újrahasznosítás kihívásait.

Az e-Figyelő vetélkedő során a 3 fős diákcsapatok egy izgalmas titkos küldetésen keresztül - összefüggéseket keresve, esettanulmányokat kutatva és elemezve, majd az eredményeiket saját, egyedi módon mutatva be a saját iskolájukban – e globális fenntarthatósági dilemmák és kérdések nyomába eredtek. A három online forduló során titkos kódok feltörésén keresztül jutottak el a készülékek előállításának megdöbbentő körülményeihez, például virtuális utazásuk során kongói bányában dolgozókkal készítettek riportot. Az egyik feladat keretében le kellett írniuk a tapasztalataikat arról, milyen az, amikor egy napot mobiltelefon nélkül kell átvészelniük, fejlesztő csapatként pedig  többek között megtervezték a környezettudatos és emberi jogokat is szem előtt tartó készülékeiket. Akciók szervezésével több ezer diáktársuknak adták tovább a megszerzett ismereteket.

“Nagy öröm volt számunkra kidolgozni az e-Figyelő vetélkedő feladatait, és látni, milyen sok csapat vetette bele magát. A visszajelzések alapján úgy tűnik, eljutott a gyerekekhez a vetélkedő fő üzenete, és most már ők is másként tekintenek a mobiltelefonokra és elektronikai kütyükre – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület  programfelelőse.

"Az egyik legmegdöbbentőbb dolog számunkra annak a felismerése volt, hogy milyen anyagokból készülnek a telefonok, ill. milyen – sokszor embertelen - körülmények között bányásszák ki  az előállításukhoz felhasznált nyersanyagokat, valamint hogyan történik a használat utáni megsemmisítésük" – foglalta össze az e-Figyelő vetélkedő során szerzett tapasztalatait a győztes csapat, a vásárosnaményi Tigrisek.

Eredmények:
1. helyezett: Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium / Tigrisek csapata
2. helyezett: Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bencs László Szakközépiskolája / Harcosok csapata
3. helyezett: NYSZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma / Zay-Ökosok csapata

A vetélkedő a Földművelésügyi Minisztérium és az Európai Unió támogatásával valósult meg.


Kép forrása: pexels

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb