social

Hirdetés

Beüzemelték az uszadékszedő láncot a Tiszán

Beüzemelték az uszadékszedő láncot a Tiszán

Immár második alkalommal üzemelte be a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt a magyar fejlesztésű és kivitelezésű uszadékszedő láncot, amely a megáradt Tiszán érkező, nagy mennyiségű szennyeződés összegyűjtésére szolgál.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a Tisza magyarországi szakaszán kisebb árhullám vonul le. Az áradással egy időben, csütörtök délután a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata a telepített kamerarendszer alapján jelezte, hogy ukrán területről percenként mintegy húsz kommunális hulladék érkezik a folyón.

A Tisza sodrásában érkező, illetve a hullámtérre kisodródott, hatalmas mennyiségű szemét eltakarítására ismét munkába állították az uszadékszedő láncot. Előzőleg, február 4-én már összegyűjtötték ezen a módon a szemetet, akkor 100 köbméter volt az egész napi mennyiség.

A művelet egyre hatékonyabb, ugyanis pénteken délelőtt 11 óráig már 30 köbméter fölötti szemetet sikerült összeszedni. A vízügyi dolgozók és az önkéntesek hóesésben és fagyban is dolgoztak.

Pénteken erdőtakarítás is kezdődött Tiszaszalkánál, így a magyar Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztult meg hétvégén a hulladéktól. Most először, a magyar vízügyesek meghívására több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vett az akcióban, amelyben a vízügyi szakemberek mellett PET Kupások és civilek is dolgoztak.


Kép forrása: wikipedia.org

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés