social

Hirdetés

A székelyföldi Lécfalván elkezdte működését a hulladékkezelő központ

A kép illusztráció

A székelyföldi Lécfalván (Let) elkezdte működését az integrált hulladékkezelő központ, mely várhatóan 30-40 évre oldja meg Kovászna megye szemétgondjait. 

Az EU-s támogatással felépített hulladékkezelő központot már 2015 októberében átadták, ám több mint két évbe került a létesítményt működtető cég kiválasztása, és a központ beüzemelése. Eközben a megye összes nem környezetbarát szeméttelepét bezárták, és rekultivációjuk - környezetük "ökológiai restaurálása" - is megtörtént. Kovászna így jelenleg Románia egyetlen olyan megyéje, amelyben immár teljes mértékben működik az integrált hulladékgazdálkodási rendszer.

A hulladékkezelő központ a Kovászna megyei önkormányzat legnagyobb EU-s pályázatból megvalósított beruházása, mintegy 20 millió euróba (6,2 milliárd forint) került. A létesítményben szelektív válogató csarnok, komposztáló tér is található, valamint hulladékok szortírozására, szállítására, feldolgozására alkalmas speciális járművek is tartoznak hozzá. A létesítményt a debreceni Keviép Kft. építette. A lécfalvi integrált hulladékkezelő központ és a benne felszerelt eszközök a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak, üzemeltetésére pedig a nagyváradi ECO Bihor Kft.-vel kötöttek szerződést.


 források: MTI, rmdsz; kép forrása: wikipedia

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb