social

Hirdetés

A Fővárosi Nagycirkusz saját öko-táskákkal is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

A Fővárosi Nagycirkusz saját öko-táskákkal is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

A reklámanyagok, hulladékok újrahasznosításával egyedi táskákat alkottak a jelmeztárban dolgozók Polyák Eszter jelmeztervező vezetésével.

A Fővárosi Nagycirkuszban - azaz a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban - rengeteg változás történt az elmúlt években: az épület, a műsorok megújulása mellett egyre inkább az emberi teljesítmény és a cirkusz által közvetített társadalmi üzenetek kerülnek középpontba. A környezettudatosság jegyében most Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez is csatlakoztak, valamint a Hét keretében meghirdetett pályázaton is indultak.

Polyák Eszter jelmeztervező tervei alapján, a Fővárosi Nagycirkusz kelléktárosai különböző fazonú táskákat, bortartó tasakokat és pénztárcákat készítettek a régi műsorok sajtófalainak alapanyagaiból. Az ötletes kiegészítők között vannak oldaltáskák és hátitáskák is. Vannak minimalista dizájnt követő darabok és mesés, cirkuszsátort idéző modellek. A táskákon az adott előadás címe, dátuma és a műsorban szereplő artistaművészek láthatók, illetve a cirkusz logójával ellátott címke és szintén cirkuszos pántok díszítik őket. A tervek szerint az előadásokat népszerűsítő molinók is újrahasznosításra kerülnek, amikből szintén táskák készülnek majd.

fovarosi nagycirkusz jelmeztervezok

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai munkavégzésük során is figyelnek a környezettudatosságra, az intézményben, a telephelyeken is szelektíven gyűjtik a hulladékot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (EWWR – European Week for Waste Reductio) minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg, idén november 21-29. között került rá sor. A kezdeményezést 2009-ben indították, a résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel igyekeznek felhívni a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint újrahasznosítására. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben már 411 akcióval zajlott.


Forrás: 
Fővárosi Nagycirkusz / Szekáry Zsuzsa
ecolounge.hu

Képek Forrása: Fővárosi Nagycirkusz / Urbán Ádám

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés