social

Hirdetés

Magyarországon évente negyvenötezer tonna gumiabroncs-hulladék keletkezik

Autógumi (forrás: pixabay.com)

Az eldobált gumihulladék a természetbe kerülve súlyos környezeti károkat okoz. Pedig már több helyen visszaveszik az elhasználódott abroncsokat, újrahasznosításuk egyre inkább megoldott. Éljünk tehát ezzel a lehetőséggel környezetünk védelme érdekében.

A kezeletlen gumihulladék súlyos környezeti terhelést jelent Földünk számára. A gumi tulajdonságából fakadóan az élettartama során nagyon keveset, mindössze 10%-ot veszít tömegéből, azaz nagyon ellenálló anyagról van szó. És sok is van belőle: például az Európai Unióban éves szinten 3 millió tonna gumihulladék keletkezik.

A gumiabroncsok környezetkímélő újrahasznosítására már többféle megoldás is létezik, mégsem mindig jut el a hulladék a megfelelő helyre. Az újrahasznosításra több megoldás létezik, például kis mennyiséget anyagában hasznosítanak (futópálya, játszótér, aszfaltburkolatba adalék), szintén valamennyit a hulladéklerakók takarására használnak. Nagyobb mennyiséget a cementgyárakban együttégetnek, ha betartják az előírt legjobb technológiát a légszennyezés minimálisra csökkenthető, a napi gyakorlatban ez  működik is. A pirolízis azért jó, mert a kaucsuk megújuló, növényi eredetű, és a pirolízis során nyert olajat egy az egyben fogadni tudja a kőolaj-finomító és belekeverik a gázolajba, mint megújuló energiaforrásnak számító agroüzemanyag összetevőt. Tehát vannak jó megoldások a keletkező hulladéknak lenne helye.

A másik fő kérdés az elhasználódott gumiabroncsok esetében az, hogyan tudjuk őket környezetbarát módon gyűjteni és a hasznosítás helyére eljuttatni. Sajnos egyelőre még hiányzik az a jogszabály, amely a különböző szervezeteket, vállalkozásokat arra kötelezné, hogy térítésmentesen visszavegyék az elhasználódott gumiabroncsokat. A kötelező átvétel jelenleg még nem megoldott, melyet pl. a gyógyszerhulladéknál, elemeknél, akkumulátoroknál, világító testeknél és elektronikai hulladéknál jogszabály ír elő. A használt gumiabroncs leadása Pest megyében megoldott a szervizekben, máshol is a gumijavító vállalkozások veszik át, de nem minden esetben és nem feltétlen ingyenesen. Érdemes a legközelebbi szerelőnél érdeklődni, hogy abroncs cserekor visszaveszik-e a használt autógumit és milyen feltételekkel.

Tehát van megoldás a gumiabroncs hulladék környezettudatos kezelésére csak egy kicsit utána kell járni a dolognak. Sajnos még nem kötelező az átvétel, és nem is feltétlenül ingyenes. Ennek ellenére bizonyos iparági szereplők átveszik a gumiabroncsokat, akár ingyen is. 

Amit semmiképpen ne tegyünk: ne égessük el őket, és ne hagyjuk őket út, erdő, élővíz vagy mező szélén! 
Amit tudunk tenni a gumiabroncs hulladék ellen:

  • Adjuk le őket a hulladékudvarokban!
  • Adjuk le őket gumiabroncs kereskedőknél, már több helyen ingyenesen visszaveszik!

A fővárosban az FKF Nagytétényi úti Hulladékudvarában lehet leadni az elhasználódott gumiabroncsokat. Vidéken is találhatóak ingyenes átvevő helyek, érdemes utána kérdezni a lakóhelyhez legközelebb eső gumiabroncs kereskedőnél.

 

forrás: Emerald PR / Médiaunió

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb