social

Hirdetés

Körforgásos üzleti modellel a társadalom szélére szorult emberekért

Körforgásos üzleti modellel a társadalom szélére szorult emberekért

A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programjával segíti a rászorulókat. A Szeretetszolgálat a program keretében olyan műhelyeket teremtett, melyek dolgozóiknak lehetőséget biztosítanak az öngondoskodásra, esélyt adhatnak a családfenntartásra és megteremthetik a kiegyensúlyozottabb, élhetőbb mindennapokat.

A vállalkozások körforgásos üzleti modell szerint valósulnak meg. Ez azt jelenti, hogy a munkahelyteremtéssel a korábban segélyekre szoruló vagy fogyatékkal élő emberek anyagi biztonsághoz és erkölcsi megbecsüléshez jutnak, és szakmát is kapnak a kezükbe. Munkájuk révén a dolgozók valódi értékeket állítanak elő: a termékek önmagukban, piaci alapon eladhatóak és magas minőséget képviselnek. Mindennek eredményeképpen pedig a vásárlók számára vonzó manufakturális termékek kerülnek a kereskedelmi partner, a SPAR üzleteinek polcaira és az értékesítésükből származó bevétel pedig lehetőséget nyújt a műhelyek fenntartására és továbbfejlesztésére.

Nemrég elkészült „Jelenlét” című dokumentumfilm, amely a program által életre hívott vállalkozásokban dolgozók életébe enged bepillantást, és bemutatja, hogy munkájuk miként változtatja meg nem csak az egyes emberek, de családok és közösségek életétis.  Az alkotásnak köszönhetően megismerjük, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálatmiként törekszik partnerével, a SPAR Magyarországgal együtt válságálló, hazai munkahelyek teremtésére, és minél többeknek az értékteremtő munkába való bevonására.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ilyen műhelyt működtet Tiszaburán 2016 óta. A varrodában a faluban élő nők dolgoznak, akik a helyben szervezett képzésen szakmát szereztek és varrónő lett belőlük. 2018 óta – a SPAR számára – vászon bevásárlótáskákat állítanak elő. A Máltai Manufaktúra élelmiszer-termelő üzeme Gyulajon 2015 óta savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, csatnikat, szószokat és magkrémeket állít elő, melyek alapanyagait helyi termelőktől szerzi be. Az itt készülő termékek a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban érhetőek el. A pátyi Gondviselés Háza kézműves manufaktúráiban pedig – a teaüzemben, az asztalos- és a szitanyomó műhelyben – az enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő dolgozók – a SPAR és INTERSPAR áruházakban is megtalálható - szálas és filteres hibiszkusz teákat csomagolják, illetve szintén a SPAR áruházaiba szánt kínálópolcokat készítik el.

Nézze meg Ön is a Jelenlét című dokumentumfilmet a https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/jelenlet weboldalon!


Kép forrása: SPAR

Forrás: Zöldunió

Hirdetés (X)

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés