social

Épül a szabadegyházi biomassza erőmű

A szabadegyházi Hungrana Kft. újabb biomassza erőművet épít.

Letették a szabadegyházi Hungrana Kft. újabb biomassza erőművének alapkövét hétfőn. A másfél milliárd forintos beruházással a cég a termeléshez használt teljes gőz- és hőigényét száz százalékban maga fogja kielégíteni.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: a vállalat hosszú távra tervez, ezt bizonyítják az évről évre megvalósított fejlesztések. Hozzátette: a fejlődés mellett fontos számukra a környezet védelme is, hiszen csak magyar, GMO-mentes alapanyagot használnak, bioetanolt állítanak elő a gépjárművek számára, és a 2012-ben átadott biomassza kazánt is bővítik.

A meglévő biomassza erőműben évente 60 ezer tonna szalmát és 12-15 ezer tonna napraforgóhéj pelletet égetnek el, amivel a gőz- és hőigényének kétharmadát fedezik. - A most kezdődő fejlesztéssel ez az arány száz százalékra nő.

A Hungrana piaci pozíciója folyamatosan erősödik, Európa legjelentősebb kukorica feldolgozója, miközben több mint száz éve meghatározó szereplői a magyar élelmiszeriparnak. Míg az 1990-es években naponta 400 tonnás kukorica-feldolgozási kapacitással rendelkezett, mára már napi 3500 tonnára növelték kapacitásukat. - Az elmúlt 10 évben 225 millió euró beruházást hajtottak végre, jelenleg 1,15 millió tonna kukoricát dolgoznak fel. Ebből körülbelül 310 ezer tonna izocukrot, 180 millió liter alkoholt, 60 ezer tonna keményítőt, 105 ezer tonna glükózt és dextrózt, 270 ezer tonna CGF takarmányt, 44 ezer tonna glutént, 63 ezer tonna csírát állítanak elő.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója kijelentette, hogy a Hungrana legújabb beruházása ráirányítja a figyelmet a nem élelmiszercélú mezőgazdaság jelentőségére, létjogosultságára. Úgy vélte, szakmai alapokra helyezve igenis szükség van rá Magyarországon. Mint mondta, hazánkban 4,5 millió hektáros területen folytatható szántóföldi növénytermesztés, amelyen mintegy 18-20 millió ember számára képesek élelmiszert és alapanyagokat előállítani. Jelezte, hogy a kertészeti és állattenyésztési ágazat, valamint az öntözés fejlesztésével ebben előre lehet lépni, akár 25-30 millió ember kiszolgálása is lehetséges. Közölte, hogy 600-800 ezer hektáron a környezet nem kedvez a hagyományos élelmiszer alapanyagok előállításának, oda alternatívák kellenek, mint például a tervezetten energetikai célú hasznosításra szánt növények termesztése.

Forrás: MTI / ecolounge.hu

Partnerünk

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb