social

Hirdetés

Ebből a büntetésből nem fog tanulni az Aranyos szennyezését előidéző erdélyi bányavállalat

Megbírságolták az Aranyos szennyezését előidéző erdélyi bányavállalatot Forrás: MTI, Szerző: Baranyi Ildikó

Miután a szászavinci zagytározójából hatezer köbméter szürke iszap került a Sesei patakba és az Aranyos folyóba, a román környezetvédelmi felügyelőség százezer lejes (hétmillió forint) pénzbírságot szabott ki a Cupru Min bányavállalatra.

A szászavinci zagytározóból április 3-án kijutott szürke iszap a Sesei patak völgyén jutott az Aranyos folyóba. A folyó a beömlés helyétől mintegy 120 kilométert tesz meg Vajdaszegig, ahol a Marosba ömlik. Innen a szennyezett víz még több mint 400 kilométert halad, míg Szeged közelében a Tiszába nem jut.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint százharminc hektáros kénsavas iszappal feltelt zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya emelkedik ki (ez látható a fotón is).  Románia legnagyobb zagytározójában a rézbányászattal foglalkozó Cupru Min társaság tárolja azokat az anyagokat, amelyek a Veresvölgyön (Rosia Poieni) kibányászott ércből a színes fémek kiválasztása után hátramaradnak. Az iszaptóban a szennyezett víz savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

Olimpia Negru erdő- és vízügyi minisztériumi államtitkár szerint nem történt vegyi szennyezés, és fel sem merül, hogy a történteknek határon átnyúló hatásai lennének. Az államtitkár szerint csupán annyi történt, hogy rövid időre zavarossá vált az Aranyos folyó vize, de a vízügyi szakemberek ezt is orvosolták azzal, hogy a víztározókból nagy mennyiségű tiszta vizet engedtek az Aranyosba és a Marosba, mely felhígította a szennyezést. 

A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az Aranyos folyó szennyezésével kapcsolatban kedd délutánra hivatalába kérette Románia budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét. A találkozón az államtitkár tájékoztatta a román diplomatát, hogy miután április 3-án hatmillió liter kénsavas szürkeiszap ömlött a Tisza vízgyűjtő területéhez tartozó Aranyos folyóba, a román hatóságok az eset után négy nappal, április 7-én informálták először hivatalosan a magyar felet. Hangsúlyozták:

Románia ezzel elhanyagolta a hasonló környezeti veszélyhelyzetekről való azonnali tájékoztatásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart, különösképpen a korábbi, Romániában bekövetkezett és a magyar területeken jelentős pusztítást okozó esetekre. Kiemelték: Magyarország nem tud eltekinteni a lehető leghamarabbi hivatalos tájékoztatás igényétől környezeti katasztrófák és veszélyhelyzetek bekövetkeztekor függetlenül attól, hogy az adott szennyezés milyen mértékben éri el az országot.

Az esettel kapcsolatban az államtitkár arra kérte az ideiglenes ügyvivőt, hogy Románia biztosítsa a folyamatos információáramlást a szennyezés nyomon követése és a zagytározó szivárgásának végleges megoldása tekintetében is. Az egyeztetés után Magyar Levente hangsúlyozta:

Elejét kell venni egy olyan érzület kialakulásának Románia európai partnereiben, hogy az ország nem tartja be az alapvető nemzetközi környezetvédelmi normákat.

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb