social

Hirdetés

A nyugat-ukrajnai Lembergből származó háztartási szemetet raktak le illegálisan a csernobili zónában

Pripjaty (ukránul: Прип'ять, oroszul: Припять) város Ukrajnában a Kijevi területen, a belarusz–ukrán határ közelében, Csernobil városától 16 km-re északra. (A kép illusztráció)

A hosszú ideje szemétszállítási gondokkal küszködő nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) városából származó háztartási hulladékhalmokat fedeztek fel a nukleáris katasztrófa sújtotta csernobili övezetben - hozta nyilvánosságra kedden a Kijev megyei rendőrség.

Az ukrán fővárostól mintegy 100 kilométerre északra fekvő csernobili kitelepített zónában, Bober és Korolivka falvaknál összesen kilenc, illegálisan lerakott szeméthalmot fedeztek fel. A hulladékról a vizsgálatok során megállapították hogy Lembergből származnak. (Az úgynevezett csernobili zóna az atomerőmű körül, mintegy 30 kilométeres sugarú körzetet foglal magában.)

Tavaly június elején kigyulladt, majd oltás közben beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakó Lemberg közelében. A 26 hektáron elterülő hatalmas, néhol hatvan méter magas szeméthegyen történt csuszamlásban négyen vesztették életüket. A nyugat-ukrajnai megyeszékhely a "hulladékválság" peremén egyensúlyozik azóta is, ugyanis a lembergi szemetet egyik környező szemétlerakó sem akarja hosszabb távon befogadni.

Andrij Szadovij polgármester legutóbb április 6-án, a lembergi városi tanács ülésén kongatta meg a vészharangokat. Elmondta, hogy több mint 200 tonna elszállítandó szemét gyűlt össze a nyugat-ukrajnai megye átmeneti hulladéktárolóiban, amelyek több szemetet a városból már nem hajlandók fogadni. Kilátásba helyzete, hogy ha a problémát nem oldja meg a kijevi központi vezetés sürgősen, kénytelen lesz különleges vészhelyzetet hirdetni a városban. A polgármester nem zárta ki, hogy a lembergi szemét befogadását szándékosan akadályozzák politikai érdekekből, de ezt a vádját nem részletezte. A Szadovij vezette Önsegély (Szamopomics) nevű parlamenti párt tavaly februárban kilépett a kormánykoalícióból két másik ellenzéki párttal együtt, így a korábban több mint kétharmados többséggel rendelkező Európa-párti törvényhozási többség mostanra szűk egyszerű többségre csökkent, a Petro Porosenko elnök mögötti tömörülés és az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő által vezetett Népi Front két párti koalíciójára. Április közepén egy teherautót tartóztattak fel a hatóságok a Kijev megyével Nyugatról határos Zsitomir megyében. A jármű mintegy 20 tonna, Lembergből származó szemetet szállított. Zsitomir megyében 200 tonnányi illegális hulladékot találtak a hatóságok. A szemétben lévő csekkek bizonyítják, hogy a hulladék Lembergből érkezett. 

 

Fotó: Pexels.com / Pripjaty (ukránul: Прип'ять, oroszul: Припять) város Ukrajnában a Kijevi területen, a belarusz–ukrán határ közelében, Csernobil városától 16 km-re északra. (A kép illusztráció)

Cikk forrás: MTI

 

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés